Германската биотехнологична компания "Бионтех" заяви днес, че ще може да достави 2 милиарда дози от ваксината срещу КОВИД-19 до края на 2021 г. Това е значително повече от първоначално заложената цел от 1,3 милиарда дози, съобщи Франс прес. Това е увеличение с почти 55% (54%).

"Бионтех", която работи в партньорство с американския фармацевтичен гигант "Пфайзер", е достигнала до тази нова прогноза, имайки предвид "новия стандарт", позволяващ извличането на 6 дози от флакон, вместо 5, се казва в публикуван на сайта й документ.

Освен това "Бионтех" разчита и на разширяването на сегашните си производствени способности, в това число откриването на нов обект в края на февруари в германския град Марбург.

Американската лаборатория "Модерна" съобщи в комюнике, че е започнала днес доставките на своята ваксина срещу КОВИД-19 в Европа. Всички пратки за ЕС и Европейското икономическо пространство ще се изпълняват от швейцарска логистична компания.

"Дистрибуцията в целия Европейски съюз е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправяла Модерна", каза Дан Стейнър, вицепрезидент на компанията.

Европейската комисия съобщи днес, че ще изпрати писмо до държавите от ЕС, в което изразява очакване да получи данни за хода на имунизацията срещу КОВИД-19, предаде БТА.

Комисията очаква държавите да прилагат европейската имунизационна стратегия и да съобщят какви договори за доставки са подписали с производителите на одобрените в ЕС ваксини. Националният имунизационен календар се подготвя от държавите, съобразно нуждите, добави говорител на ЕК.