Екстремистките групи "Граждани на райха" и "Суверенни" в Германия бързо се разрастват и членовете им са готови да извършат "най-сериозни актове на насилие", пише вестник "Билд", цитиран от ДПА и БТА.

Тези групи не признават властта и сегашната система на управление. Те нямат единна структура и различни групировки използват имената, макар да нямат общи възгледи. Сега в тях са активни около 16 500 души, а през 2016 г. те са били 12 800, допълва изданието, като се позовава на доклад, който ще бъде представен днес от министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и шефа на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен.

Три четвърти от хората в това движение са мъже на възраст около 40 години. 900 са десни екстремисти, каквито 2016 г. са били 800.

Според доклада на разузнаването движението е войнствено и има "висок афинитет към оръжията". И двете групи - "Граждани на райха" и "Суверени" са готови да използват оръжията си за най-сериозни актове на насилие, се посочва в доклада. Затова Службата за вътрешна сигурност поставя тези групи в категорията "антиправителствени и екстремистки".