Вследствие на силен политически натиск и редовни обвинения във Великобритания, че не отразява многообразието на тази страна, Би Би Си представи план за подобряване на своята безпристрастност, предаде Франс прес.

Честа мишена на консервативното правителство на Борис Джонсън и обект на жестока конкуренция от платформи като Нетфликс (Netflix), обществената радиотелевизионна компания е разтърсена също от няколко скандала, чийто отглас все още се усеща, като например интервюто с принцеса Даяна отпреди четвърт век, взето от журналист, прибягнал до легитимиране с фалшиви документи.

Планът от 10 точки на Би Би Си включва обучение за подобряване на безпристрастността, редовен преглед на информационното съдържанието, повишена прозрачност и политика в полза на хора, подаващи сигнали за злоупотреби.

"Редакционните ценности на Би Би Си за справедливост, точност и доверие са в основата на нашите отношения с обществеността във Великобритания и по света", каза генералният директор на медията Тим Дейви. "Промените, които обявихме, не само гарантират, че сме се поучили от уроците от миналото, но и защитават тези ценности за бъдещето", добави той.

Съдържанието на плана отразява препоръките на доклад, поръчан, след като предишен доклад разкритикува Би Би Си, без дори да разглежда аферата с интервюто с принцеса Даяна през 1995 г.

Репутацията на медийния гигант пострада заради обвинения в пристрастност, както беше по време на отразяването на Брекзит и в елитарност. Изправена пред тези обвинения, медията се стреми да премести определени свои звена в провинцията и затяга правилата, регулиращи участието на служителите си в социалните мрежи.