Самолетът, чиито прототип е разработен от британската компания КинетиК /QinetiQ/ летя непрекъснато 14 дни и 21 минути над военната база на американската армия в Юма, в Аризона. Машината се приземи в петък вечерта в базата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетът се казва Зефир, тежи 50 килограма и има размах на крилете от 22,5 метра. Той е изработена от въглеродни фибри и се задейства чрез слънчеви панели, инсталирани на крилете му, които улавят слънчевата енергия през деня. Самолетът има и литиево-серни батерии, които също се зареждат от слънчевата светлина и после позволяват на машината да лети през нощта.

Според създателите на самолета той може да послужи за продължителни наблюдателни или комуникационни мисии по време на военни операции.

Рекордът на Зефир се документира от представители на Международната федерация по въздухоплаване. През 2008 г. Зефир постави пак рекорд от летене, без спиране, за 82 часа и 37 минути. Тогава обаче рекордът не беше документиран от представители на Международната федерация и съответно не беше признат.

Официално рекордът досега се държеше от американския разузнавателен безпилотен самолет - Глоубал хоук, който през 2001 г. летя без спиране за 30 часа и 24 минути.