Очаква се днес машината да извърши още три полета. Самолетът излетя от Летище София снощи в 22 часа българско време. Очаква се той да транспортира общо около 400 египтяни от летището в Тунис до Египет. Това е самолет, който се наема от България ер и 50% от разходите за операцията се плащат от Европейската комисия, а другите 50% покрива страната ни от хуманитарния си бюджет, съобщи вчера министър Николай Младенов.

С този самолет България се включва в организираната от ЕС евакуация на бежанците от либийско-тунизиската граница. Според оценката на ЕК там се оформя голяма хуманитарна криза, тъй като там в момента са събрани над 100 хиляди бежанци. Те се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни.

Достъп имаме само до източната част от Либия. Либийските власти отказаха още веднъж на Червения кръст да влезе в западната част на страната. Така че каква е хуманитарната ситуация там и в Триполи, само може да гадаем. Това каза пред БНР българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. От последните няколко дни се наблюдава увеличение на либийците, които преминават границата, съобщи комисар Георгиева. На египетската и на тунизийската граница продължават да преминават предимно чужденци, но се увеличават и либийците. Това означава, че хората се страхуват от продължителна гражданска война, заяви тя.

Българският Еърбъс 319, който се включи в организираната от Европейския съюз евакуация на бежанци в района на либийско-тунизийската граница, прави втори курс. Самолетът е излетял за втори курс от Джерба, Тунис, в 11, 30 ч., съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирана от КРОСС. По-късно днес самолетът ще направи и трети курс.

Според данните в района най-голямата група бежанци са египетски граждани, които са поне 15 000.

Ожесточените сблъсъци между силите на реда и бунтовниците в Либия продължават. Силите на реда използват артилерия, танкове, бронетранспортьори. Загиналите и ранените са стотици. Либийската държавна телевизия съобщи, че правителствените сили са установили пълен контрол над градовете Зауия, Мисурата, Тобрук и Рас Лануф, предадоха Ройтерс и Франс прес. Пак според държавната телевизия правителствените части, лоялни на Муамар Кадафи, се насочват към Бенгази.

Позовавайки се на собствени източници, АФП предаде, че Рас Лануф остава под контрола на противниците на режима на Муамар Кадафи. Постъпващата от Либия информация за обстановката в страната е разпокъсана и не позволява да се създаде точна представа, посочват агенциите.

В същото време американски военни кораби се насочиха към Либия. И Великобритания заяви, че е готова да изпрати свое елитно подразделение в Либия, което да участва в хуманитарна мисия, предаде "Фокус".

Междувременно германският външен министър Гидо Вестервеле призова за нови санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде ДПА. "Това, което се случва в момента в Либия, ме изпълва с дълбоко безпокойство", коментира той пред вестник "Велт ам Зонтаг" и добави, че Съветът за сигурност на ООН трябва отново да разгледа въпроса.


*Последна актуализация в 12.17 часа