Това става три дни, след като около 500 африканци преодоляха високата 6 метра телена ограда. подсилена с кълба бодлива тел

Масовият "щурм" бе извършен около 3.30 ч местно време - 5.00 по Гринуич, заяви за АФП говорител властите. "300 влязоха, двойно повече се опитаха" да прескочат бариерите, добави той, цитиран и от БТА.

В петък префектурата в анклава преброи 498 мигранти, успели да прескочат, от общо около 700, опитали се да проникнат на испанска територия.

И днес младите мигранти са се покатерили през граничната ограда до испанската северноафриканска територия, щастливи, че най-накрая са на територията на ЕС.

Те приветстваха среднощното стъпване на испанска земя с викове "Благодаря Ти, Боже!", "Ето ме в Европа", сочи видеозапис, излъчен от местната мрежа "Фаро де Сеута".

Някои младежи, успели да се прехвърлят през границата тази нощ, целуваха земята насред улицата с викове "Да живее Испания!".

Мнозина изглежда бяха ранени - с разкървавени ръце или крака, с изпокъсани дрехи.

Испанският град на малък полуостров срещу Гибралтар - както и другия испански анклав Мелиля, отдавна са се превърнал в пункт за нелегално преминаване на мигранти и към "голямата Европа".

За да достигнат дотам, бегълците или се катерят по оградата, или плуват покрай брега, или се крият в автомобили, отбелязва АФП.

Испания и Мароко контролират тази сухопътна граница, дълга 8 км, но Рабат е в обтегнати отношения с Брюксел и заплаши с намеци да разхлаби контрола, облекчавайки мигрантите.

Днешното нахлуване съвпада с двустранна френско-испанска среща на върха, насрочена за тази сутрин в южния испански град Малага.