Подложени на забрана да изстрелват фойерверки в по-голямата част от града, жителите на германската столица се опитаха да ги възпламеняват от домовете си в навечерието на новата година и това предизвика десетки пожари в Берлин, предаде Ройтерс.

Между полунощ и първите шест минути на 2021 г. противопожарната служба в Берлин получи 18 сигнала за пожари, а след това имаше и още много. До момента няма информация за сериозно пострадали хора.

Обичайно по улиците на Берлин излизат много празнуващи хора и озаряват небето с пиротехнически средства в очакване на новата година. Този път обаче, властите забраниха използването им на някои обществени места, включително на 50 места в Берлин, за да няма събиране на много хора.

Продажбата на фойерверки също беше забранена в навечерието на 31 декември, тъй като всички магазини, с изключение на тези за стои от първа необходимост, няма да работят поне до 10 януари, в опит да се ограничи пандемията от коронавирус.

Край Бранденбургската врата в Берлин все пак имаше новогодишен концерт, организиран от телевизия Це Де Еф, но без зрители, съобщи ТАСС. На закрито е разрешено да се събират максимум две домакинства или не повече от петима души. На обществени места не може да се консумират спиртни напитки.

За спазването на реда са ангажирани над 3000 полицаи. Глобата за нарушение на ограничителните мерки е минимум 500 евро и максимум 1000.

В небето над центъра на Берлин кръжат два хеликоптера, съобщи ТАСС.