Германия отхвърли новия опит на Гърция да предяви претенции за репарации за престъпленията, извършени по време на Първата и Втората световна война, предава АФП.

"Мога да повторя... че повече от 70 години след края на войната и повече от 25 години след Договора за обединението на Германия, въпросът за репарациите е уреден по законен и политически начин", заяви говорител на Министерството на външните работи в Берлин.

Вчера Атина е изпратила на Германия дипломатическа вербална нота с искане Берлин да обсъди с Атина въпроса за репарации за Втората световна война, предаде ДПА, като се позовава на съобщение на гръцкото външно министрество.

Преди три години експертна комисия изчисли загубите на Гърция от войната на 290 милиарда евро.

Атина обяви в края на април, че ще изпрати на Берлин вербална нота, смятана за по-малко официална от дипломатическа кореспонденция, написана в първо лице. Тогава гръцкият парламент даде мандат на премиера Алексис Ципрас да повдигне отново въпроса за изплащане на репарации от Германия за Втората световна война.

Гърция иска да получи репарации за щети, причинени от войната, и за престъпления, извършени по време на нацистката окупация по време на Втората световна война.

Само преди дни от ЕК предупредиха Гърция, че се отклонява от поетите ангажименти към Пакта за стабилност. Страната е пред избори, а правителството на Алексис Ципрас губи позиции спрямо дясната партия Нова Демокрация.