Германия няма да участва в оглавена от САЩ военноморска мисия за опазване на сигурността в Ормузкия проток, който е близо до Иран, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Подчертавайки, че Германия иска да избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в района, Маас каза пред журналисти по време на визитата си във Варшава, че военно решение няма.

"Германия няма да участва в морска мисия, представена и планирана от САЩ", каза германският първи дипломат.

Вчера САЩ официално поискаха от Германия, заедно с Франция и Великобритания, да участва в гарантирането на сигурността на търговията в Ормузкия проток, съобщи днес американското посолство в Берлин, цитирано от ДПА.

"Официално поискахме Германия да се присъедини към Франция и Обединеното кралство, за да помогне за опазване на сигурността в Ормузкия проток и да се бори срещу иранската агресия", каза говорителката на посолството Тамара Стърнбърг-Грелър.

"Членовете на германското правителство ясно казаха, че свободата на корабоплаване трябва да бъде защитена", каза говорителката. "Въпросът ни е, кой да я защити?"

Задържането като ответна мярка от Иран на кораба под британски флаг "Стена Имперо" и на плаващия под панамски флаг "МТ Риах" в Ормузкия проток - стратегически морски маршрут между Иран и Оман, накара Великобритания да предложи изпращането военноморска мисия за гарантиране на сигурността в региона.

На обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович Маас каза още, че Полша и Германия искат заедно да съхранят паметта за престъпленията на нацистите през Втората световна война.

Маас пристигна в полската столица по повод 75-ата годишнина от началото на Варшавското въстание, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той изтъкна, че 75 години след въстанието Германия и Полша си имат доверие и споделят общи ценности.

Министър Чапутович каза, че във Варшава следят дискусиите в Германия за построяването в Берлин на паметник на полските жертви във войната. Той изтъкна, че такъв паметник може да стане място за възпоменание на жертвите, като той има и образователна функция. "Това е важен символичен жест, свидетелстващ за германското разбиране на полското чувствително отношение към историята", подчерта Чапутович.