Въоръжените сили на Германия се подготвят да мобилизират около 15 000 войници през следващите дни, които да помогнат в борбата с епидемията от коронавируса, съобщи немското издание "Шпигел" (Der Spiegel).

Бундесверът мобилизира военните, които не участват в чуждестранни операции или мисии на НАТО. Най-късно до 3 април трябва да се постигне пълна бойна готовност.

Около 5500 войници ще следят за спазването на карантината и ще пазят ключови сгради, 6 хил. ще оказват помощ на населението, а 600 военни полицаи ще отговарят за осигуряването на реда и регулирането на движението по пътищата. Общо 18 групи, всяка със състав от приблизително 250 военни части от силите за защита от оръжия за масово унищожение ще извършват дезинфекции, а 2500 военнослужещи ще се занимават с извършването на логистични услуги, най-вече транспортиране и прехвърляне на стоки.

Освен това е предвиден план за участието на военните при извънредни ситуации, ако гражданските власти са претоварени и не могат да се справят сами.

Броят на фаталните случаи, причинени от коронавирус в Германия, може да надхвърли един милион при най-лошия сценарий, допълва "Шпигел" (Der Spiegel), позовавайки се на проучване на германското вътрешно министерство.

Ако страната наложи само меки мерки, включващи единствено забрана на големи събития и ограничаване на туристически дейности, освен един милион смъртни случаи, около 70% от германското население може да се зарази от Covid-19.

От друга страна, ако здравните служители на страната повишат тестовия капацитет до 200 000 тестове на ден, учените смятат, че около един милион от германските жители биха могли да бъдат тествани позитивно за заразата, но в този случай смъртността се очаква да бъде около 12 000, се отбелязва в проучването на вътрешното министерство на страната.

Досега в страната са регистрирани близо 42 300 случаи на коронавирус, докато броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19, възлиза на 253.

В опит да овладее епидемията, правителството има за цел да използва проследяване на местоположението на смартфони, за да проследи лица, които са били в близък контакт със заразени граждани. Целта на това е да се предотврати подновен приток на инфекции, след като сегашните мерки забавят разпространението.