Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен прикани за промяна в механизма за вземане на външнополитически решения в ЕС - според нея вместо консенсусния принцип трябва да се прилага принципът на мнозинството, предаде ТАСС. Агенцията цитира интервю с Урсула фон дер Лайен, поместено днес в германския в. "Билд ам зонтаг".

"Механизмът за вземане на решения би могло да се промени - казва тя. - Фактът, че можем да представим пред света нашия европейски отговор, само ако са съгласни всички до една от 28-те страни-членки, не е принос към бъдещето. Обстановката в света изисква понякога бързи действия. Когато става дума за външнополитически теми, трябва да обсъдим възможността за вземане на решения с мнозинство."

Германската министърка не коментира слуховете, че би могло в бъдеще да заеме поста генерален секретар на НАТО или да стане еврокомисар. "Брюксел е далеч, а имам работа тук. Иска ми се да поработя добре през втория си мандат заедно с нашите въоръжени сили", добавя Урсула фон дер Лайен.