Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че битката на Израел е не само за оцеляване, а е битката на цивилизацията срещу варварството и бруталността, пише Times of Israel.

"Обезглавяването на хората; стрелба по малки деца с вързани ръце; убийството на деца пред очите на родителите им; убийството на родители пред децата им; укриването на бебета... сцените ни напомнят за Бабин Яр, където джипове обграждат ямите, пълнят ги с хора и ги разстрелват с картечници - това е диващината, която помним само от нацистките престъпления на Холокоста. Хамас са новите нацисти, Хамас е ИДИЛ, в някои случаи по-лош от ИДИЛ. Те щяха да убият всеки един от нас, ако можеха, но просто нямат капацитет. Затова битката е на всички нас, на цивилизацията срещу варварството. Това е битката за бъдещето на цивилизацията", каза Нетаняху.

"И точно както светът се обедини, за да победи нацистите; точно както светът се обедини, за да победи ИДИЛ, светът трябва да застане обединен зад Израел, за да победим Хамас. Защото "Оста на злото" - Иран-Хизбула-Хамас - има откритата цел да изкорени държавата Израел", допълни израелският премиер.

Според Нетаняху отговорността за палестински цивилни "лежи директно върху плещите на военнопрестъпниците от Хамас".

Междувременно говорител на Oxfam International предупреди, че Газа се превръща в благодатна почва за холера и други болести, а хуманитарната ситуация е повече от сложна.

Израелската армия пък се готви за следващата фаза от военната кампания в ивицата Газа. САЩ, Русия и много други страни обаче предупреждават, че военното нахлуване в Газа може да коства много животи и да ескалира ситуацията още повече.