Израелският президент Реувен Ривлин обяви, че ще натовари Бени Ганц със съставянето на новото правителство, след като стана ясно, че лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" разполага с мнозинство в парламента след изборите в началото на месеца, предадоха АП и ДПА.

Ривлин съобщи новината тази вечер след консултации с председателите на всички парламентарно представени политически сили.

Израелският президент ще възложи официално съставянето на правителството на Бени Ганц утре.

На 2 март израелците отидоха до избирателните урни за трети път за по-малко от една година, но и тези избори не излъчиха категоричен победител.

Дясната партия "Ликуд" на досегашния премиер Бенямин Нетаняху се класира на първо място на изборите. Оказа се обаче, че заедно с националистическите и ултраортодоксалните си съюзници тя разполага с 58 места в 120-членния еднокамарен парламент, Кнесета.

Днес стана ясно, че Бени Ганц има подкрепата на 61 депутати, след като си осигури поддръжката както на арабските депутати, така и на светската националистическа партия "Израел бейтену" на Авигдор Либерман. Сега центристкият лидер ще има един месец, за да формира правителство.