Белият дом поиска близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за укрепване на сигурността на Украйна, Израел и на южната граница на САЩ, предаде Ройтерс.

Около 14,3 млрд. долара от поисканите от американското президентство средства за фискалната 2024 г. ще бъдат за Израел, голяма част от които са предвидени за укрепване на противоракетната и противовъздушна отбрана на Израел и за покупка на други видове въоръжение за военните му нужди.

Белият дом иска и 9 млрд. за хуманитарно подпомагане за Израел и Газа, където населението е изправено пред хуманитарна криза, която става все по-тежка.

Но лъвският пай от средствата, 61,4 млрд. долара, се пада на Украйна. Искането по това перо включва милиарди долари за обновяване на военната техника, с която разполага Киев, предоставяне на икономическа и военна помощ и подкрепа за украинските бежанци в САЩ.

Президентът Джо Байдън стартира вчера спешна мисия, като използва един от редките случаи, в които произнася реч в Овалния кабинет, за да заяви, че подкрепата на САЩ е от решаващо значение за двамата основни съюзници, които са погълнати от войни.

Байдън се опита да свърже бойците на "Хамас" в ивицата Газа, които нападнаха Израел, с руския президент Владимир Путин, чиито сили нахлуха в Украйна. "Не можем и няма да позволим на терористи като "Хамас" и тирани като Путин да победят. Отказвам да позволя това да се случи", заяви президентът на САЩ в речта си.

"Хамас" и Путин представляват различни заплахи, но споделят нещо общо: и двамата искат да унищожат съседна на тях демокрация", каза той.

С речта си президентът опита да привлече американците да застанат зад каузата за допълнителни разходи за Израел и Украйна.

"Това е интелигентна инвестиция, която ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията", каза Байдън.

Предложението включва и отделянето на 13,6 млрд. долара за повишаване на сигурността по южната граница с оглед на засиления натиск, на която подложена от миграционните потоци от страните от Карибския регион и Латинска Америка, а също и за пресичане търговията с влизащия през тази граница фентанил. Четири млрд. долара са предвидени и за военна и финансова помощ противодействие на опитите на Китай да разшири влиянието си в Азия.

"Светът гледа и американският народ с право очаква от своите лидери да покажат единство и да предприемат действия за реализирането на тези приоритети", заяви Шаланда Йънг, ръководител на Административно-бюджетното управление на Белия дом в писмо до и.д. председателя на Камарата на представителите на САЩ Патрик Макхенри. "Призовавам Конгреса да излезе с цялостно, двупартийно решение по тях в следващите седмици."