През последните 72 часа САЩ са отбелязали значителен напредък на украинските сили в южната част на страната, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Във връзка с неотдавнашните критики към украинската контраофанзива, отправени от неназовани официални лица в американски медии, говорителят на Белия дом Джон Кърби подчерта, че "критикуването на партньор и приятел, който се опитва да постигне напредък при кървави, ужасни, жестоки условия, наистина не е полезно" за никого.

"Нашият приоритет е да гарантираме, че те са готови да продължат този напредък, че разполагат с необходимите инструменти и техника, че имат необходимото обучение", добави говорителят.

"Дори без да се вземат предвид последните 72 часа, никой обективен наблюдател на тази контраофанзива не би могъл да каже, че те не са постигнали напредък", отбеляза Джон Кърби.

"В някои области тя е бавна, но те се сражават смело всеки ден", добави бившият адмирал, като обеща, че ще внимава да не коментира украинската стратегия "от дивана (си)".

САЩ са водещият доставчик на военна помощ за Украйна, припомня АФП. През последния месец американските медии цитират военни служители, пожелали анонимност, които критикуват стратегията на Украйна, включително с аргумента, че украинските сили не са достатъчно концентрирани.

Кърби също така заяви, че не е в състояние да потвърди съобщенията, че руските междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят ядрени оръжия, са постъпили на бойно дежурство.

Руските ракети "Сармат" са на бойно дежурство

Ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов заяви по-рано днес, че междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", които са способни да пренасят по десет или повече ядрени бойни глави, са били приети на бойно дежурство, предаде РИА Новости.

Първоначално се предполагаше, че първата ракета "Сармат" ще постъпи на бойно дежурство в края на миналата година. През февруари 2023 г. руският президент Владимир Путин обяви, че комплексът "с нова тежка ракета" скоро ще бъде готов за използване.

"Сармат" е стратегическа ракетна система с междуконтинентална балистична ракета с течно гориво от тежък клас, като теглото на една такава ракета надхвърля 200 тона, посочва РИА Новости. Комплексът е предназначен да замени ракетите "Войвода", намиращи се на въоръжение в руските Стратегически ракетни войски.

Междувременно Русия твърди, че е завзела "ключови позиции на височина" край град Купянск в Източна Украйна - сектор от фронта, на който нейните войски са в настъпление от няколко седмици, предаде Франс прес.

В района на Купянск "тактическите позиции на подразделенията от войсковата група "Запад" са се подобрили чрез завземане на вражески бастиони и ключови позиции на височина", според изявление в "Телеграм", публикувано от руското министерство на отбраната.

По-рано през деня украинските регионални власти съобщиха за удари по градовете Борова, Купянск и Кисловка, които са станали обект на "артилерийски и минометни атаки".

Русия е насочила големи ресурси, за да си върне контрола над района на Купянск, който беше отвоюван от Украйна миналата година. Според Иля Евлаш, говорител на Източното командване на украинската армия, на Лимано-Купянското направление са съсредоточени 110 000 нейни войници, огромен брой танкове, бронирани машини на пехотата и артилерийски системи. Отбраната на украинските въоръжени сили обаче е стабилна, отбелязва УНИАН.

През последните дни руската армия твърди, че напредва в региона, припомня АФП.

Украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр призна, че през последните дни в района на Купянск са се водили "много интензивни" боеве, като при обстрела на града са загинали трима души. В началото на август властите призоваха населението, живеещо в близост до Купянск, да напусне.

 

След месеци, прекарани в натрупване на запаси от западно въоръжение, през юни украинската армия започна мащабна военна операция в южната и източната част на страната, за да си върне окупираните земи. Руските войски, от своя страна, прекараха зимата и пролетта в укрепване на позициите си с окопи, противотанкови капани и минни полета, простиращи се на стотици километри.

Путин пред ученици: Русия е непобедима

Русия днес е толкова "непобедима", колкото е била и по време на Втората световна война, заяви Владимир Путин на среща с тийнейджъри по повод началото на новата учебна година, предаде Франс прес.

"Разбрах защо спечелихме Великата отечествена война: невъзможно е да победиш народ с такъв начин на мислене. Бяхме абсолютно непобедими тогава и все още сме", заяви руският президент, който редовно прави паралели между войната срещу нацистка Германия и започнатата от него инвазия в Украйна.

Путин разказа съдържанието на писмата, разменени между баща му, който се е сражавал на фронта, и дядо му. Руският държавен глава заяви, че е впечатлен от решителността на дядо си, който, след като току-що е загубил съпругата си, убита във войната, нарежда на сина си: "Бий гадовете!"

"И днес такива семейства съставляват огромното мнозинство" от населението, добавя руският президент.

Срещата на Владимир Путин с тийнейджърите съвпадна с началото на новата учебна година и началото на курсовете по патриотично възпитание, въведени малко след началото на нападението над Украйна.

Москва представя настъплението си срещу съседната държава като екзистенциална борба, обвинявайки украинската власт, че е в ръцете на антируски неонацисти и служи на Запада, решен да унищожи Русия, припомня АФП. Освен това Путин смята анексирания през 2014 г. Крим, както и окупираните източна и южна част на Украйна, за руски земи, които никога не е трябвало да бъдат присъединявани към друга държава.