Мръсен въздух над Балканите. Белград и Сараево са най-мръсните градове в Европа, според данните от международния портал AirVisual.

Тази сутрин Белград беше първи в "червения списък" за мръсен въздух в Европа, след което бе изместен от Сараево. Останалите 10 градове в този списък са столицата на Монголия - Улан Батор, Дака, Калкута, Делхи, Лахор, Милано, Ухан, Мелбърн. София заемаше 11-о място, но на обяд падна на 19-о място.

Сръбският премиер Ана Бърнабич свика за днес спешно заседание на правителството във връзка с качеството на въздуха и мерките, които се предприемат, съобщава белградският вестник "Вечерне новости". Заседанието бе насрочено, след като Белград оглави класацията за най-мръсен град в Европа тази сутрин. 

По-рано днес полетите от сръбската столица Белград за Виена, Подгорица и Любляна бяха отменени заради силен смог и мъгла. Гъстата мъгла, която се наблюдава в Белград от няколко седмици, създава сериозни проблеми и на автомобилния транспорт, съобщи Танюг. Пресслужбата на Автомобилния съюз на Сърбия призова в сряда шофьорите да бъдат внимателни на пътищата, тъй като видимостта често не превишава 50 метра.

Най-сложна е ситуацията със смога и мъглата в Белград, Западна Сърбия, Войводина и Шумадия.  Във връзка с това лекарите препоръчват на гражданите да не излизат навън без необходимост, особено сутрин и вечер. В сръбската столица няколко пъти са се увеличили хоспитализациите на хора със сърдечни и белодробни заболявания, съобщават медицинските власти.

София също попада в червения сектор по замърсяване на въздуха днес. Според данните на гражданската платформа Airbg.info в кварталите "Горна Баня", "Красна поляна", "Бъкстон", "Овча купел" са измерени превишения над нормата над 5 пъти. От Столична община прогнозираха днес да има умерено замърсяване. Два пъти завишени нива на фини прахови частици ще има в "Дружба", "Хиподрума" и "Надежда".

В съседна Северна Македония ситуацията не е много по-различна, въпреки че днес не е в Топ-10 по данните на Аirvisual.com. Миналия петък обаче македонската столица се оказа пета в списъка на градовете в света с най-мръсен въздух. Преди Скопие бяха само Прищина, столица на Косово, Бишкек в Киргизстан, Сараево в Босна и Херцеговина и Делхи в Индия.