Белград и Прищина скоро би трябвало да получат насоки за намиране на окончателно решение на косовския въпрос от западните страни, но те ще оставят пространство за евентуални поправки на двете страни на тази зададена рамка, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

Според западните лидери този начин на работа би трябвало да ускори затварянето на косовкия въпрос, посочва изданието. Вестникът добавя, че на срещата на високо равнище в Париж, ако тя се състои, би могло да стане известно какво се съдържа в "препоръките".

"Новости" припонмя, че през 2005 г. Контактната група е определила три основни принципа за преговори за статута на Косово: че няма да има разделение на Косово, че няма да има връщане на положението от преди 1999 г. и няма да има присъединяване на Косово към съседни държави.

Искаме да влезем в ЕС и НАТО, не ни трябва изолирана свобода, заявил премиерът на Косово Рамуш Харадинай, цитиран от вестник "Данас". Харадинай добавил, че когато става въпрос за отношенията със Сърбия, Косово настоява за взаимно признаване.

Заинтересовани сме да живеем в добросъседски отношения със Сърбия, но няма да преговаряме за статута, тъй като този въпрос бе затворен през 1999 г., заяви Харадинай.

Бившият американски президент Бил Клинтън по време на неотдавнашната си визита в Прищина, където президентът на Косово Хашим Тачи го награди с орден, заявил на Тачи, че е бил дързък и смел войник, много добър с оръжието. Това се чува на кадъра, който се появи в социалните мрежи и на който се вижда как Клинтън и Тачи, се ръкуват усмихнати, пише белградският "Сръбски телеграф". Бях въодушевен от него, когато бе млад и дързък и бе много добър с оръжието, заявил Клинтън.