Белгия, Германия, Доминиканската република, Индонезия и Република Южна Африка (РЮА) са от днес за две години непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Те бяха избрани през юни миналата година след тайно гласуване в Общото събрание на ООН. Германия беше подкрепена от 184 гласа, Белгия от 181 гласа, Република Южна Африка - 183 гласа, Доминиканската република - 184 гласа, Индонезия - 144 гласа, предаде ДПА.

Германия е за шести път непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. През миналата година германският вицеканцлер Олаф Шолц предложи постоянното място на Франция в Съвета за сигурност на ООН да бъде преобразувано в европейско, за да може ЕС "да говори с един глас", припомня Франс прес."Ако приемаме сериозно Европейския съюз, ЕС трябва да говори с един глас в Съвета за сигурност на ООН. В средносрочен план мястото на Франция трябва да се трансформира в място на ЕС", каза Шолц, който е и министър на финансите.

Но в изявление на френското външно министерство тази възможност бе индиректно отхвърлена. "Франция гледа благосклонно на разширяването на Съвета за сигурност, за да може постоянни членове да станат Германия, Япония, Бразилия, Индия, а също така и две африкански държави", гласеше изявлението.