Белгийските политически лидери постигнаха консенсус в подкрепа на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, заяви министър-председателят на страната Шарл Мишел, цитиран от АФП и "Фокус".

Добри думи за споразумението във вътрешните преговори каза председателят на валонското правителство Пол Маниет.

"Валония е изключително щастлива от това, че нашите искания бяха чути", каза Маниет, цитиран от Би Би Си.

"Въпреки, че ни отне известно време, това което постигнахме е важно не само за Валония, но и за всички европейци", добави той.

Одобрените от белгийците текстове са изпратени за обсъждане от посланиците на държавите от ЕС. Тези текстове подлежат на одобрение и от регионалните парламенти (областни съвети) в Белгия.

Измъчен и не съвсем ясен компромис

Декларацията, с която приключиха преговорите между федералното правителство в Белгия и провинциите и регионите, оставя впечатлението за сложен компромис, който е изпълнен с уговорки и заобикаля или отлага най-спорните въпроси.

Не става съвсем ясно каква отстъпка са направили валонците и каква насрещна отстъпка са издействали.

Във всеки случай в документа, цитиран от в. „Либр Белжик“ и други белгийски медии, се говори само за „временно прилагане“ на СЕТА.

Предвидени са редовни оценки на социално-икономическите и екологическите ефекти от това временното прилагане, както и възможност някой регион окончателно да реши да не ратифицира споразумението.

Може би сериозен пробив се крие зад следния текст от документа: Белгия има предвид, че „временното прилагане на СЕТА не се разпростира върху различни разпоредби на СЕТА, по-специално в областта на защитата на инвестициите и на уреждането на споровете“.

Белгия потвърждава, че СЕТА няма да засегне законодателството на Европейския съюз, отнасящо се до ГМО и на продуктите, получени с нови репродуктивни технологии.

Други уговорки засягат земеделието и пазара на неговите продукти.

Рекордни преговори

Няколко часа преди обрата все още беше съобщавано, че на вътрешно-белгийските преговори споразумение не е постигнато.

Насрочената за днес среща ЕС-Канада в Брюксел за подписване на споразумението все още не е официално отменена, но тази нощ канадските власти съобщиха, че премиерът Джъстин Трюдо остава в Отава. Говорител на канадското правителство повтори снощи позицията, че "Канада е готова да подпише това споразумение, когато Европа е готова".

Преговорите между белгийските власти тези дни започват да напомнят за процеса по определянето на правителство, в които Белгия е рекордьор в Книгата на Гинес, отбелязва БТА. През 2010 г. Белгия изпадна в правителствена криза, съпътствана от денонощни преговори, продължили 541 дни.