Съд в Беларус осъди днес изявена правозащитничка за "подбуждане на социална омраза" за работата й, документираща предполагаеми полицейски издевателства срещу опозиционни политически групи, предаде Асошиейтед прес.

Градският съд в Минск осъди 34-годишната Наста Лойка на 7 години зад решетките. Тя отхвърли обвиненията като скалъпени и каза по време на делото, гледано при закрити врата, че полицията е използвала електрошоково оръжие срещу нея при ареста й.

Лойка, която от 9 месеца е в предварителен арест, каза също, че след задържането й е имало случай, когато е била оставена в продължение на 8 часа в двора на затвора без топли дрехи при минусови температури и се е разболяла тежко.

Тя протестира пред ООН срещу начина, по който са се държали с нея, а службата на световната организация за защита на правата на човека миналата седмица настоя беларуските власти да гарантират достъпа на Лойка до независими медицински грижи.

Съдебното преследване на Лойка беше извършено на фона на безмилостна разправа с инакомислещите в Беларус - страна, която е руски съюзник, държана в желязна хватка от президента й Александър Лукашенко от 1994 г. насам.

Беларуската правозащитна организация "Вясна" заклейми осъдителната присъда на Лойка като политически мотивирано наказание за правозащитната й дейност и настоя за незабавното й освобождаване.

Организацията посочи, че обвиненията срещу Лойка се основават на описание на полицейската разправа с леви групи, което се съдържало в написан от нея доклад. "Вясна" изтъкна, че прилагането на закона срещу подбуждане на социална омраза в такава ситуация представлява нарушение на международните правни стандарти.

Представителят на "Вясна" Павел Сапелка каза, че Лойка "е преминала през всички кръгове на ада подобно на други беларуски политически затворници".