Президентът на САЩ Джо Байдън обеща в сряда да вземе мерки срещу нелегалните търговци на оръжие, както и да увеличи федералното финансиране и подкрепата за местните органи на реда на фона на ръст на убийствата в големите градове.

"Търговците на смърт нарушават закона с цел печалба", заяви Байдън, допълвайки, че администрацията му няма да прояви никаква толерантност към търговците на нелегално оръжие.

По думите му в райони с висока престъпност могат да бъдат наети повече служители на реда, като се използват средствата за подпомагане на коронавируса.

Стратегията на Байдън за борба с престъпността цели намаляване на дилърите на оръжия и трафика на огнестрелни оръжия. Президентът призова градовете и щатите да използват 350 млрд. долара от пакета с мерки срещу Covid-19 за превенция на престъпността, включително добавяне на повече полицейски служители.

Администрацията на Байдън предлага контрола върху оръжията като средство за борба с насилствените престъпления, въпреки че законопроектите на демократите в Конгреса за ограничаване достъпа до огнестрелни оръжия са блокирани от републиканците.

Наскоро президентът прие няколко кмета на големи градове в Белия дом за дискусия относно превенцията на престъпността.