Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че планира да назначи бившия си съветник Рон Клейн за началник на президентската канцелария, предадоха световните агенции.

Клейн бе началник на канцеларията на Байдън и негов съветник от 2009 до 2011 г., когато Байдън бе вицепрезидент. Клейн заемаше същата длъжност и от 1995 до 1999 г., когато вицепрезидент бе Ал Гор. Той работеше с Байдън и когато последният беше председател на юридическата комисия в Сената на американския Конгрес. В администрацията на Барак Обама пък Клейн координираше американската реакция на кризата с ебола през 2014 г.

"През дългите години на нашата съвместна работа Рон беше моята дясна ръка, включително и когато през 2009 г. спасявахме американската икономика след един от най-големите спадове в историята, а също така и по-късно, през 2014 г., когато се борехме с ужасната криза в сферата на здравеопазването. Неговият дълбок и разнообразен опит и способността му да работи с хора с всякакви политически възгледи е точно това качество, което се изисква от ръководителя на президентската канцелария в разгара на борбата с кризата и възстановяването на страната", заяви Джо Байдън.

Рон Клейн заяви, че за него ще бъде чест да служи на избрания за президент Байдън на този пост.

"С нетърпение очаквам да им помогна, на Джо Байдън и на неговия вицепрезидент, да съберат един талантлив и многообразен екип в Белия дом, да започнем заедно да прилагаме тяхната амбициозна програма за промяна и да се опитаме да преодолеем разделенията в нашата страна", отбеляза 59-годишният Клейн.

Откакто Байдън беше обявен за победител на американските избори от основните американски медии, той направи изявление пред нацията, създаде работна група за коронавируса и разговаря с чужди лидери, в това число и съюзници на Доналд Тръмп. Байдън започна и да прави преглед на потенциалните членове на кабинета си.