Правителството на новия американски президент Джо Байдън назначи нови ръководители на три финансирани с федерални средства международни медии, след като уволни назначени от Доналд Тръмп висши кадри в Американската агенция за глобалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Новината съобщи Келу Чао, изпълняващ президент на Американската агенция за глобални медии. В петък вечер от длъжност бяха освободени директорите на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода", радио "Свободна Азия" и "Мрежите за излъчване в Близкия изток", назначени на постовете си само преди месец от администрацията на Тръмп, допълва БТА.

Съгласно решенията на администрацията на новия президент Джо Байдън Дейзи Синделар ще бъде временен ръководител на "Свободна Европа"/радио "Свобода", заменяйки Тед Липиен, и ще остане на поста, докато бъде избран нов президент за постоянно на двете медии. Бей Фанг се връща на поста президент на радио "Свободна Азия".

Кели Съливан става и.д. президент на "Мрежите за излъчване в Близкия изток" и ще замени по този начин на поста Виктория Коутс.

"Имам голямо доверие в тези ръководители, че ще гарантират най-високите стандарти на независима, обективна и професионална журналистика", заяви Чао.

Тези кадрови промени последваха освобождаването от длъжност на избрания лично от Тръмп ръководител на Американската агенция за глобални медии Майкъл Пак.

Това стана два часа, след като Байдън встъпи в длъжност като президент в сряда. Скоро след това бяха освободени и директорът на "Гласът на Америка" и заместникът му, а шефът на Офиса за излъчване за Куба сам се оттегли.

Майкъл Пак беше обвиняван от демократите и от други, че се опитва да превърне "Гласът на Америка" и останалите международни мрежи в пропагандна машина в подкрепа на Тръмп.