В сряда екипът на Джо Байдън, който отговаря за прехода към властта в Белия дом, обяви, че той е разговарял с лидерите на Австралия, Япония и Южна Корея.

И тримата са ключови съюзници на САЩ в региона и избраният за нов президент на САЩ каза на австралийския премиер Скот Морисън, японския премиер Йошихиде Суга и президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че иска да задълбочи отношенията със страните им.

Премиерът Суга изтъкна важното значение на двустранните връзки между Япония и Съединените щати.

"Байдън заяви, че възнамерява да засили отношенията между САЩ и Япония и да работи заедно с Япония за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион", каза японският премиер, цитиран от Ройтерс.

Суга отбеляза, че с Байдън са постигнали съгласие да се срещнат лично възможно най-скоро.

Мун Дже-ин и Джо Байдън подчертаха в разговора си важното значение на съюза между страните им.

Двамата откроиха необходимостта от мир на Корейския полуостров. Мун заяви, че ще си сътрудничи тясно с Байдън за преодоляване на глобални предизвикателства като пандемията от новия коронавирус и климатичните изменения.

Избраният за президент на САЩ и премиерът на Австралия подчертаха важното значение на борбата срещу климатичните промени.

Скот Морисън определи разговора с Джо Байдън като много сърдечен и добави, че избраният за президент на САЩ не е повдигнал въпроса за въглеродната неутралност, а е говорил за технологии, които позволяват да се намалят емисиите на газовете с парников ефект.

След като спечелят изборите, американските президенти се обаждат на свои бъдещи колеги, държавни ръководители по целия свят. От това с кого говорят и за какво говорят, може да се направи извод за техните външнополитически приоритети през следващите години, отбеляза Би Би Си.