Американският президент Джо Байдън заяви, че иска предложената от него среща с руския му колега Владимир Путин да се състои по време на европейската му обиколка през юни, предаде Ройтерс.

"Това е моята надежда и очакване. Работим по въпроса", каза Байдън пред репортери след реч, посветена на отговора на САЩ срещу разпространението на коронавируса.

Байдън възнамерява да посети срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия, която е планирано да продължи от 11 до 13 юни, и после да замине за Брюксел, за да се срещне с лидерите от Европейския съюз и да присъства на 14 юни на среща на върха на НАТО.

Американските представители работят с руските си колеги по подготовката на среща Байдън-Путин в трета страна по време на обиколката, която ще бъде и първата задгранична обиколка на Байдън като президент.

Все още предстои да се види обаче дали ще бъде постигнато споразумение.

В самата реч реч за коронавируса Байдън постави нова цел, предвиждаща 70 процента от пълнолетното население на САЩ да получат поне една доза ваксина срещу COVID-19 до 4 юли. Той също така иска до 4 юли, когато е националният празник на САЩ - Денят на независимостта, да бъдат напълно ваксинирани 160 милиона пълнолетни американци.

След речта от Белия дом съобщиха още, че Байдън е разговарял вчера по телефона с престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

От американското президентство уточняват, че в разговора президентът на САЩ е изтъкнал стратегическата важност на нормализацията на отношенията между Обединените арабски емирства и Израел.