Американският президент Джо Байдън се обадил лично на кореспондента на Fox News Питър Доуси, когото нарече "тъп кучи син" и се извинил за думите си. 

Това става ясно от участие на Доуси в "Шоуто на Шон Ханити" по Fox News, където разказва: "Байдън смекчи напрежението помежду ни. Изключително съм доволен от това. Имахме приятен телефонен разговор". Забележката от страна на президента, освен това, не била "нищо лично". Байдън насърчил репортера да продължи да задава въпроси, различни от тези на колегите му. 

Случката се разигра преди дни на заседание на Съвета по въпросите на конкуренцията към президента, посветено на промени в регулациите и законите, за да се помогне на потребителите да се справят с повишаването на цените, припомня БТА. Преди да започне по същество заседанието журналистите, допуснати в началото, бяха поканени да излязат от залата.

На фона на коментари за ситуацията в Украйна, президентът коментира, че е по-подходящо да му задават въпроси за намаляването на цените в страната. Тогава Питър Доуси попита президента за инфлацията, която е най-високата от близо 40 години, и заради която спада и рейтингът на Байдън. 

"Мислите ли, че инфлацията е политическа отговорност (пасив) преди междинните избори", извика високо журналистът. Байдън отговори саркастично: "Това е голям актив - повече инфлация", след което поклати глава и добави: "Тъп кучи син". Коментарът му беше заснет на видео и уловен от микрофона пред него.  

Казаното предизвика реакцията на обществеността и репортерите на Белия дом в социалните мрежи. Администрацията на Байдън често е обект на критики поради нарастващата инфлация и проблемите във веригата за доставки. През ноември и декември миналата година инфлацията в Щатите достигна най-високото си ниво от 39 години насам. 

Питър Доуси е известен журналист в консервативния телевизионен канал на Fox News, като често задава неудобни въпроси към администрацията на Байдън.