Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън събра 26 милиона долара за 24 часа, след като избра Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент, предаде Асошиейтед прес.

Сумата е двойно по-голяма от досегашния рекорд за най-много събрани пари за един ден от кампанията на Байдън и свидетелства за въодушевлението, обхванало демократите след избора на Харис, която стана първата цветнокожа жена, участваща в кандидат-президентска двойка на водеща партия в САЩ.

Кампанията на Байдън се надява, че това е началото на силен импулс за набиране на средства в последния етап от надпреварата за изборите през ноември. Демократите почти се изравняват с президента Доналд Тръмп и републиканците, които по-рано обявиха, че са събрали 300 милиона долара.

Очаква се Харис да играе важна роля в тези усилия. Тя участва вчера заедно с Байдън в първата им съвместна предизборна проява за набиране на средства като кандидатска двойка.

Харис има силна мрежа от донори в родния си щат Калифорния, който е разглеждан като "банкомат" за демократите. Тя може да събере пари от "Уолстрийт". А като се има предвид наличието на азиатски елемент в нейния произход, това може да донесе още финансови средства за демократите поради историческия характер на нейната кандидатура.