Правителството на президента Джо Байдън определи за специален пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали - бивш високопоставен съветник на президента Барак Обама, предаде Ройтерс, като се позовава на висш представител на Държавния департамент. Мали беше ключов член на екипа на Обама, който договори ядрената сделка между Иран и световните сили. Очакванията са той да продължи политиката на бившия държавен глава.

Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението въпреки силната опозиция от страна на европейските съюзници на Вашингтон.

Когато името на Мали за първи път беше споменато като водещ кандидат за поста, той беше критикуван от републиканци в Конгреса и от произраелски групи заради опасенията, че той ще бъде мек към Иран и твърд към Израел. Ветерани в американската политика обаче го защитиха като уважаван и балансиран дипломат.

Назначението ще направи Мали ключова фигура в усилията на Байдън по въпроса за Иран след години на влошаващи се отношения по времето на Доналд Тръмп, който след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Техеран през 2015 г. наложи тежки икономически санкции срещу Иран.

Очакваното назначаване на Робърт Мали е в момент, когато Байдън и съветниците му по външната политика се опитват да изградят собствен подход към Иран. Източник, запознат с темата, е заявил, че Мали се очаква да докладва директно на държавния секретар Антъни Блинкън. В сряда Блинкън заяви, че Техеран трябва да започне отново да се съобразява с ядрената сделка, преди Вашингтон да се върне в нея.

Новото правителство на президента Джо Байдън ще направи и преглед на политиката на САЩ по отношение на Куба.

"Нашата политика към Куба се ръководи от два принципа. Първо, подкрепа за демокрацията и човешките права - това ще бъде ядрото на нашите усилия. Второто нещо са американците и по-точно американците от кубински произход, (които) са най-добрите посланици на свободата в Куба. Така че ние ще направим преглед на политиките на правителството на Тръмп", каза на брифинг говорителката на Белия дом Джен Саки.

Тръмп засили натиска върху Куба след идването си на власт през 2017 г., като затегна ограниченията върху пътуванията от САЩ и финансовите трансфери към Куба и наложи санкции срещу доставките на венецуелски петрол за острова.

Тази политика беше популярна сред голямата кубинска общност в Южна Флорида, което помогна на Тръмп да спечели изборите в щата през ноември, въпреки че изгуби в края на краищата от демократа Джо Байдън.

Девет дни преди края на мандата на Тръмп, на 11 януари, правителството му обяви, че връща Куба в американския списък на страните, подкрепящи тероризма, което може да затрудни усилията на Байдън за подобряване на отношенията с комунистическата държава.