Президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи да актуализира закона за правомощията на държавния глава за военни удари зад граница. Това заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от РИА Новости.

Законодателството за разрешение за използване на военна сила (AUMF), прието в Съединените щати след нападенията на 11 септември 2001 г., позволява на президента да използва "необходимата и подходяща военна сила" срещу тези, които стоят зад атаките.

"Президентът Байдън се съгласява, че AUMF, който съществува от 20 години, отдавна изисква обновяване", каза Псаки.

Тя добави, че Белият дом ще проведе консултации по въпроса.

Въпросът за ограничаване на правомощията на президента да използва военна сила беше повдигнат в САЩ след неотдавнашния удар по целите на проирански групировки на сирийско-иракската граница. Пентагонът заяви, че това е отговор на атаките срещу американските и коалиционните сили в Ирак.

Тогава демократът Тим Кейн и републиканецът Тод Йънг внесоха законопроект в Сената за отмяна на резолюциите на Конгреса от 1991 и 2002 г., с които започна войната в Персийския залив и операциите в Ирак и все още позволяват на президента да използва военна сила зад граница.