Президентът на САЩ Джо Байдън, който е запален шофьор, подкара електрически пикап. Той направи това по време на непланирана визита на завода, който ще произвежда новите автомобили на Ford в Диърборн, щата Мичиган, съобщиха световните агенции.

След атентата срещу Дж. Ф. Кенеди през 1963 година Сикрет сървис забрани на американските президенти да шофират по обществените пътища, дори след края на мандата им, припомня АФП. Сигурно затова Байдън беше широко усмихнат на волана на електромобила.

"Тази кола върви много бързо", каза той пред журналистите.

Президентът дори направи малък гаф, като им съобщи, че Ford F-150 Lightning ускорява от нула до 100 км в час за 4,4 секунди. Тази информация трябваше да е тайна до официалното представяне на модела, което е днес. Очаква се продажбите му в САЩ да започнат през първата половина на 2022 година, уточнява ТАСС. 

Снимка: AP/БТА

"Бъдещето на автомобилостроенето е в електрическите коли, в момента Китай е начело в надпреварата, но няма да я спечели", коментира Байдън и изтъкна по-специално преднината на втората световна икономика в производството на батерии за електромобили.

"Единственият въпрос е дали ще произвеждаме тези коли и батериите за тях тук в САЩ или ще зависим от други страни", допълни американският държавен глава, цитиран от Франс прес и БТА.

Байдън посети Мичиган, за да популяризира плана си за мащабни инвестиции в инфраструктурите. Този План за американска заетост (American Jobs Plan) на стойност около 2 трилиона долара на този етап е само предложение, което трябва да се гласува от Конгреса, където демократите имат слабо мнозинство.

Текстът предвижда множество стимули в подкрепа на пазара за електрически превозни средства, включително изграждането на национална мрежа от 500 000 станции за зареждане до 2030 година, както и 20 процента от прочутите жълти училищни автобуси да станат електрически.

Снимка: AP/БТА