Американският президент Джо Байдън се срещна с група от сенатори републиканци, за да обсъди предложение от него помощен пакет за справяне с последиците от коронакризата, предаде Асошиейтед прес.

Сенаторите републиканци предложиха икономическата помощ да бъде намалена от 1,9 трилиона долара, каквото е предложението на Байдън, на 618 милиарда долара.

Байдън се срещна със сенаторите в Овалния кабинет на Белия дом, като в началото на разговора си с тях се пошегува, че се усеща "отново в Сената". Байдън и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис изслушаха предложението на сенаторите републиканци помощта за справяне с коронакризата да бъде намалена, за да може инициативата на президента да бъде подкрепена и от републиканците в Конгреса.

Сенаторите републиканци предложиха отпускането на 160 милиарда долара помощи, които да бъдат използвани в кампанията по доставяне на ваксини срещу Ковид. Това предложение е сходно с това на Байдън, но по останалите точки от плана за преодоляване на коронакризата има различия. Републиканците предлагат директните помощи да са по хиляда долара, а не по 1400, както предложи Байдън. Освен това, съгласно предложението на републиканците, директни помощи следва да получат по-малък брой домакинства. Републиканците предлагат също така отпускането на значително по-малко средства за повторното отваряне на училищата, в сравнение с предложените от Байдън.

Републиканците не предвиждат в предложението си средства за щатовете, каквото предложение се съдържа в плана на Байдън. Американският президент предложи на щатовете да бъдат отпуснати 350 милиарда долара в помощ на полицията, пожарните служби и други работници.

Въпреки липсата на обща визия за помощния пакет, разговорът на групата сенатори републиканци, повечето от които са центристи, с Байдън е сигнал, че сред конгресмените републиканци има желаещи да си сътрудничат с правителството на новия президент, а не само да бъдат опозиция в Конгреса, отбелязва Асошиейтед прес.