Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря днес с премиерката на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, обяви Белият дом, предаде Франс прес.

Финландският президент заяви в Туитър, че е изложил пред Байдън следващите етапи, пред които ще премине Финландия с цел присъединяване към НАТО и е добавил, че неговата страна е дълбоко признателна на САЩ за тяхната необходима подкрепа.

По-рано днес обаче Турция заплаши да блокира членството на Финландия и Швеция в организацията. Двете страни не могат да бъдат приети в нея без единодушен вот от страна на настоящите членове. Досега повечето страни членки на алианса, сред които и САЩ, а също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, казаха, че са готови да приемат Финландия и Швеция с отворени обятия.

Снимка: БТА

Кремъл още отсега пък изрази враждебността си към каквото и да е разширяване на алианса.

Руският президент Владимир Путин обсъди със Съвета за сигурност на Русия намеренията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

Вчера Кремъл обяви, че индикациите от страна на Хелзинки, че възнамерява да стане член на оглавявания от САЩ военен блок, са враждебен ход, заплашващ сигурността на Русия, и обеща отговор.

"Осъществи се размяна на мнения по темата за решението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и възникналите в това отношение потенциални заплахи за сигурността на Русия", заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

На срещата бяха обсъдени също хода на военната специална операция в Украйна и редица въпроси в контекста на предстоящата среща на върха на ОДКБ. Според Песков министърът на отбраната Шойгу е информирал участниците в срещата за хода на спецоперацията.

"Наред с текущите въпроси, министърът на отбраната [Сергей] Шойгу информира срещата за хода на специалната военна операция", каза говорителят на Кремъл.

На срещата, според агенцията, присъстваха още премиерът Михаил Мишустин, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, министърът на вътрешните работи Владимир Колокольцев, ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, директорът на ФСБ Александър Бортников, специалният пратеник на президента за опазване на околната среда, екология и транспорт Сергей Иванов.