Баварският премиер Маркус Зьодер разкритикува вчера решението на Съединените щати да изтеглят част от войските си от Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Става дума за решението на Вашингтон да изтегли около 12 хиляди войници от Федералната република.

Германия продължава да се надява, че следващото американско правителство ще се откаже от това решение, изтъкна Зьодер.

"Много съжаляваме за решението на американското правителство. За съжаление, това обременява отношенията между Германия и Съединените щати", каза баварският премиер.

Изтеглянето на американските войници не е необходимо от военна гледна точка и ще отслаби НАТО и самите Съединени щати, каза още регионалният лидер.

"Чакаме да видим дали това решение ще просъществува във времето", каза Зьодер, имайки предвид американските президентски избори през ноември, отбелязва Ройтерс.

На 29 юли министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че САЩ ще изтеглят около една трета от своите военни от Германия (около 11 400 военни). Еспър уточни, че от 34 500 военни на САЩ в Германия, около 6400 ще бъдат върнати, а 5600 ще бъдат прехвърлени в други страни от НАТО. Част от изтеглените от Федералната република военни ще бъдат прехвърлени в Белгия и Италия.

Решението на Вашингтон е свързано с неизпълненото досега настояване на президента Доналд Тръмп Берлин да повиши разходите за отбрана.

След обявяването на решението последва изявление на генералния секретар на НАТО, в което се казва, че то е съгласувано със страните от алианса.

Съобщението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност, добавя Столтенберг. Мирът и сигурността в Европа са важни за сигурността и напредъка на Северна Америка. При все по-голямата непредвидимост по света, когато сме заедно, сме по-силни, заявява генералният секретар.