Руските правоохранителни органи предстои да установят причините за стрелбата в университета в Перм, при която по последни данни на здравното министерство са убити 6 души, а 28 са ранени, заяви пред журналисти днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Все още не са ясни мотивите на стрелеца.

"Тук, безусловно, правоохранителните органи трябва да дадат експертна оценка. По всичко личи, че става дума за някакви отклонения на младежа, който е извършил тези убийства. Смятам, че специалистите трябва да проучат това и да се опитат да разберат какво е станало причина за тази трагедия", каза говорителят на Кремъл.

По-рано източник от местните здравни служби каза пред ТАСС, че раненият от полицията заподозрян - 18-годишният студент Тимур Бекмансуров е в тежко състояние, лежи в реанимация и засега няма възможност да бъде разпитан.

Песков напомни, че по-рано днес за Перм са излетели здравният министър Михаил Мурашко и образователният министър Валерий Фалков. "Президентът разпореди на премиера (Михаил) Мишустин да изпрати двамата министри в Перм - Фалков и Мурашко, за да се организира на място оказването на помощ на роднините и близките на загиналите, а също така на пострадалите в тази трагедия", добави говорителят.

Следственият комитет на Русия е образувал дело за убийство на две и повече лица, което ще бъде водено от централния апарат на комитета.

Стрелецът е бил ранен и обезвреден от служител на пътна полиция, чийто патрул първи се отзовал на сигнала за стрелбата, съобщи говорителката на министерството на вътрешните работи Ирина Волк, цитирана от ТАСС.

Стрелецът е бил въоръжен освен с ловджийска пушка и с нож. Той е притежавал разрешително за пушката. Това съобщи за ТАСС говорителят на федералната служба Росгвардия Валерий Грибакин, предаде агенцията.

Председателят на комисията по информационна политика в руския парламент Александър Хинщейн съобщи за ТАСС, че Бекмансуров притежавал гладкоцевна пушка 12-и калибър на турската фирма "Хуглу" с документи, издадени преди влизането в сила на новия руски закон с по-строги изисквания при издаване на разрешителни за оръжие. Новата Държавна дума предстои да продължи работата за усъвършенстване на законодателството, подчерта депутатът.

Ръководителят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека към президента на Русия Валерий Фадеев съобщи, че съветът предлага да бъде въведена в употреба цифрова система за разпознаване на опасно поведение и в по-малките населени места, подобно на тази изградена в големите градове, което да помогне за предотвратяване на бъдещи трагедии.

Малко след 11 часа местно време 18-годишният първокурсник влетял в сградата на Пермския държавен национален изследователски университет и открил безразборна стрелба. Студенти разказаха пред "Комсомолская правда", че стрелбата продължила около 15 минути. Някои от страх скачали през прозорците и получили травми.

Задържа го полицай Константин Калинин.

"Влязох в университета и видях въоръжен младеж, който слизаше по стълбите. Извиках му "хвърли оръжието", а той го насочи към мен и стреля. След това и аз открих огън", разказа Калинин.

Сред убитите има и човек от охраната на ВУЗ-а. Според сайта "Лента" извършителят отначало планирал да нападне бившето си училище, но после се спрял на университета. Той е първокурсник, специалност право.

Младежът купил оръжието през май. Малко преди атаката в социалните медии той написал, че отдавна планирал нападението и че от години спестявал за пушката.

Съсед на 18-годишния студент твърди, че сутринта се засякъл с него. Младежът се държал странно, бил облечен в нетипични за него дрехи. Качил се в синя Мазда, шофирана от непознат. Малко по-късно дошла новината за атаката в университета.

Родителите на студента стрелец са шокирани и не могат да повярват какво се е случило. Бащата разказва, че синът му прекарвал цялото си свободно време пред компютъра:

"Колкото и да говорих с него, той се интересуваше само от компютъра. Казвам:" Защо не излезеш на разходка? - А той отговаряше, че не иска да се разхожда, щял да си седи на компютъра."

При обиска в апартамента на стрелеца са намерени патрони и сейф, в който се пази оръжието. Според публикации в медиите в апартамента са намерени общо 21 патрона.

Утре в Перм е ден на траур.