Бащата на приятелката на журналиста Роман Протасевич, която беше арестувана заедно с него в Беларус след заземяването на полет на Ryanair, призова белоруския лидер Александър Лукашенко да се срещне лично с него и да помилва дъщеря му, съобщи Ройтерс.

Андрей Сапега, на 53 години, призова Лукашенко като "баща към баща" във видео, публикувано в четвъртък. Руската информационна агенция PrimaMedia твърди, че е записал апела в офисите ѝ във Владивосток.

"Александър Григориевич, моля ви за милост. Стига с жестокостта, напоследък светът прелива от нея. Всеки разумен човек разбира, че София е била на грешното място и с грешния човек ", каза той.

София Сапега, 23-годишна студентка, беше арестувана на 23 май с приятеля си Роман Протасевич, когато самолетът им беше принуден да кацне в Беларус. Инцидентът предизвика възмущение в Европа.

Беларус публикува видеоклипове на Протасевич, който стана известен по време на масовите протести миналото лято, признавайки, че организира бунтове, за да се опита да свали Лукашенко.

Според опозицията признанията са получени по принуда.

Протасевич е обвинен в тероризъм заради работата му като главен редактор в опозиционния канал "Некста" в Телеграм, който стана платформа на протестиращите срещу режима на Лукашенко. 23-годишната Сапега е осъдена за агитация към обществени размирици.