Сирийският президент Башар Асад и съпругата му Асма са дали положителни резултати при тестване за коронавирус, заяви днес президентската канцелария, цитирана от Асошиейтед прес.

Двамата са в "добро здраве и стабилно състояние", се посочва в изявлението. Те са си направили ПСР-тестове, след като са имали леки оплаквания, съответстващи на симптомите на КОВИД-19.

Президентът и съпругата му ще се върнат на работа, след като прекарат две-три седмици в изолация в дома си, съобщи президентската канцелария.

Сирийското здравно министерство заяви на 1 март, че е започнало ваксинация срещу КОВИД-19 на медицинските работници на първа линия, предаде Ройтерс.

"За втори пореден ден се ваксинират здравните работници на първа линия, които работят в изолационни центрове за коронавирус в провинциите", каза министерството.

В изявлението не беше посочено каква ваксина е получила Сирия, нито какво количество.

В последните дни на февруари сирийските власти казаха, че са получили ваксини от "приятелска страна", без да уточнят коя.

По-рано здравни служители заявиха, че Сирия се е ангажирала с Русия и Китай за получаване на ваксини, но досега не са обявени двустранни сделки.

По данни на Университета "Джонс Хопкинс" към 15.30 часа българско време в Сирия са потвърдени 15 981 случая на новия коронавирус. Починалите с КОВИД-19 са 1063 души.