Бърнард (Бърни) Мадоф, който изгради най-голямата финансова пирамида в историята на стойност няколко десетки милиарда долара, е починал на 82 години в затвор в Северна Каролина, където излежаваше присъда от 150 години лишаване от свобода. Това съобщи говорител на затвора, цитиран от Франс прес.

Мадоф, наричан "Измамникът на века", беше арестуван през декември 2008 година и два месеца по-късно призна, че в продължение на близо двайсет години е лъгал инвеститори и регулаторни органи, управлявайки т. нар. Понци схема - финансова пирамида, от която пострадаха около 3 милиона души в цял свят, които изгубиха общо 64,8 милиарда долара.

Той беше осъден на 150 години лишаване от свобода за финансови манипулации с ценни книжа, пране на пари, измама и даване на лъжливи показания.

На 14 януари 2011 г. съд в САЩ одобри споразумение, предвиждащо на жертвите на финансовата пирамида на Мадоф да бъдат изплатени 7,2 млрд. долара. Беше присъдено средствата да постъпят от наследниците на инвеститора Джефри Пикауър, който почина от инфаркт през 2009 година. Пикауър бе най-облагодетелстваният инвеститор от измамническата схема.

Синдикът по делото постигна споразумение с вдовицата на Пикауър на 17 декември 2010 г. Барбара Пикауър обяви, че семейството ще върне всяко пени, спечелено за 35-те години инвестиции при Мадоф.