Представителката в Конгреса Мишел Бакман спечели пробните избори за кандидат на Републиканската партия в щата Айова, съобщи БНТ.

Междувременно една от най-силните фигури в републиканската партия - губернаторът на Тексас Рик Пери обяви кандидатурата си за президент.

Гласуването в щата Айова е известно като "сламен" вот заради обичая да се хвърля слама във въздуха, за да се определи посоката на вятъра. Той е по- скоро символичен и показва тенденциите в нагласите на избирателите.

Мишел Бакман - представителка на най-консервативното крило в Движението "Чаено парти" - спечели с 28 на сто от гласовете пред останалите петима претенденти. Мишел Бакман, кандидат за републиканската номинация, заяви: " Това, което се случи днес, е само първата стъпка към спечелването на Белия дом през 2012-та. Вие току-що изпратихте послание на Барак Обама, че той ще бъде президент само един мандат."

Сламеният вот в Айова има по-скоро карнавална атмосфера и на него всеки избирател може да гласува срещу билет от 30 долара, платен от кандидатите. Във вота не участва Сара Пейлин, която предпочита да поддържа интригата около кандидатурата си за Белия дом до последния момент.

Съвсем категорично обаче амбициите си за поста обяви губернаторът на най-големия про-републикански щат в Америка - Тексас. По време на трите мандата на Пери Тексас отбеляза рекорден ръст на работните места. Известен с крайната си реторика срещу Вашингтон и федералните власти, на митинг в Южна Каролина той стартира кампанията си, верен на своя стил. Пери е една от най-силните фигури в републиканската партия и никога досега не е губил избори.

Смята се, че битката за съперник на Обама за изборите догодина ще се води между него и досегашния фаворит в кампанията - губернаторът на Масачузетс Мит Ромни.