Финансовите пазари по света все още вярват, че нашият кредит е "три пъти А". Аз и инвеститорите по света сме съгласни, каза Обама, цитиран от АП, на която се позова БТА.
В изявление от Белия дом той добави, че САЩ нямат нужда от рейтингова агенция, за да им каже, че политическата им система има проблеми. Той обвини за понижаването на рейтинга политическата безизходица във Вашингтон.

Понижаването се дължи не на опасения от способността на САЩ да плащат дълговете си, а на съмнения в способността на политическата система да работи, обясни той. Факт е, че не ни беше нужна рейтингова агенция, за да ни каже, че ни трябва балансиран дългосрочен подход за съкращаване на бюджетния дефицит, каза Обама и отново повтори, че не вярва, че съкращенията могат да бъдат осъществени само чрез орязване на разходите. Затова той прикани Конгреса да вземе мерки през септември за създаване на работни места и добави, че ще предложи свои препоръки за решаване на проблема с дефицита, като отново подчерта необходимостта от повишаване на данъците за богатите, предаде Ройтерс.

На среща на дарители Обама заяви, че е наследил много от сегашните икономически проблеми на страната, свързани с висока задлъжнялост и дефицити, когато е влязъл в Белия дом. Обама защити икономическата си политика и отбеляза, че кризата в Европа е засегнала САЩ.
Той отбеляза, че в САЩ през последните 17 месеца на управлението му е отчетено непрекъснато нарастване на трудовата заетост в частния сектор, повишаване на корпоративните печалби и стабилизиране на кредитните пазари.

Сривът на Уолстрийт
Водещите фондови индекси в САЩ приключиха търговете в понеделник – първия ден след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от „Стандарт енд пуърс” – със спад между 5,4 и 6,8% - съответно за Dow Jones и NASDAQ.
Такъв срив се наблюдава за пръв път от 2008 г.

На този фон златото, възприемано като убежище, бе големият победител, като цената му достигна рекордните 1770 долара тази сутрин.

Цената на петрола тази сутрин отбеляза силен спад при търговията на азиатския пазар, като видът „Брент” мина под 100 долара за барел. В сутрешните сделки в Азия барел „Брент” се продаваше с 3,83 долара по-евтино от предния ден, като цената достигна 99,91 долара.
Малко по-рано, на борсата в Ню Йорк, видът „Лайт суит круд” падна до 76,08 долара за барел, губейки 5,23 долара от стойността си.