Такова посещение бе немислимо преди Обама и кубинският президент Раул Кастро да постигнат споразумение през декември 2014 година за прекратяване на разрива в отношенията, започнал с Кубинската революция от 1959 г., свалила от власт проамериканския режим, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Голям брой цивилни полицаи бяха разположени в столицата Хавана, за да гарантират сигурността, а работници активно асфалтираха улиците.

Плакати, изобразяващи Обама до Кастро, се появиха из Стария град на Хавана, където американският президент ще се разходи малко след като самолетът му се приземи.

След сближаването двете страни възстановиха дипломатическите си отношения, подписаха търговски споразумения в областта на телекомуникациите, ще възобновят полетите помежду си, а също така разширяват сътрудничеството в областта на върховенството на закона и опазването на околната среда.

Остават обаче главните разногласия и по-специално икономическото ембарго на САЩ срещу Куба, което е в сила от 54 години. Американският президент демократ поиска от Конгреса да го отмени, но тази стъпка бе блокирана от републиканците.

Обама обаче използва изпълнителната власт, за да разхлаби ограниченията в търговията и пътуванията.

Американците критикуват еднопартийното ръководство и репресиите на политически опоненти на острова.

Не се очаква да бъде постигнат особен напредък по главните проблеми на срещата между Обама и Кастро или на държавната вечеря, отбелязва Ройтерс.

Основните моменти от визитата ще бъдат речта на президента на САЩ на живо по кубинската телевизия във вторник, когато той ще се срещне и с дисиденти, а освен това ще присъства на бейзболен мач между кубинския национален отбор и американския професионален отбор Тампа бей рейс.

Не се предвижда американският президент да се срещне с бившия кубински ръководител и исторически лидер на революцията, 89-годишния Фидел Кастро.