Това заяви самият новоизбран президент на САЩ в интервю за в. "Вашингтон пост", предадоха Ройтерс и БТА.

Тръмп не представи пред вестника конкретни факти от предложението си за заместител на емблематичния закон на Барак Обама. Единствено каза, че планът му е почти завършен и е готов да го представи пред лидерите на Конгреса, добавяйки, че изчаква номинираният от него за министър на здравеопазването Том Прайс да бъде утвърден.

Тръмп посочи, че планът включва "по-ниски суми и по-малки удръжки".

"Ще осигурим застраховки за всеки. В някои кръгове съществува мнение, че ако не можеш да платиш, не получаваш. Това няма да се случи при нас", каза Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари.

Камарата на представителите вече направи в петък първата стъпка за отмяна на здравния закон въпреки притесненията, че няма готов текст, който да го замени и въпреки потенциалната цена, която ще трябва да бъде платена за отмяната му.

Програмата предвиждаше здравни грижи за около 20 милиона души, но беше обременена от увеличения на застрахователните премии и на удръжките и напускането на на системата от някои от най-големите застрахователи.

Тя бе приета през 2010 г., когато Демократическата партия имаше мнозинство в двете камари. Според демократите "Обамакеър" е позволила на много американци да станат здравно осигурени, като едновременно с това е забавила увеличаването на разходите за здравеопазване.