Позициите на Обама са подкопани от колебливата подкрепа на собствената му Демократическа партия, от слабата икономика, политическия застой и недоволството на избирателите от управлението, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обама ще направи тази седмица обиколка с автобус из щатите Айова, Минесота и Илинойс. Кампанията за президентските избори през 2012 г., в която хората ще трябва да решат дали да дадат втори мандат на Обама или да изберат президент републиканец, ще бъде белязана от силни обществени настроения против управляващите, издигнати във властта на предишните президентски и парламентарни избори.

Въпросът пред Обама и привържениците му е ще успее ли той да удържи настъплението? Дори за мнозина от най-твърдите му поддръжници той е склонен да отстъпва, когато срещу него се изправят политическите опоненти от Републиканската партия. В негова полза обаче е фактът, че републиканците все още търсят кандидат за президент, който да спечели сърцата на избирателите, отбелязва АП. Социологически анкети сочат, че според избирателите и двете партии са виновни за вялото икономическо възстановяване, за проточилите се пазарлъци за кризата с дълговия таван и последвалото понижаване на кредитния рейтинг на САЩ.