Обама и Медведев обсъдиха последните подробности по историческото споразумение в телефонен разговор, като се ангажираха да намалят значително ядрените арсенали на своите страни. "Това епохално споразумение укрепва сигурността на двете държави и потвърждава лидерската роля на Америка и Русия в ядрената сигурност и неразпространението на ядрено оръжия по света", заяви Белият дом.

Постигнатото съгласие между двете водещи ядрени сили след месеци тежки преговори бележи най-значителния външнополитически успех на Обама и укрепва усилията на Вашингтон за рестартиране на отношенията с Москва, посочват съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
.
"В много аспекти ядрените оръжия са символ на най-мрачните дни от Студената война и на най-тревожните заплахи на нашето време. Днес ние правим още една стъпка напред, като оставяме назад наследството на 20-и век и същевременно изграждаме по-сигурно бъдеще за нашите деца", каза Обама.

Новият договор ще позволи на САЩ и Русия да намалят с около една трета своите ядрени арсенали. Според пресслужбата на Кремъл в текста са фиксирани следните пределни равнища на ядрените сили на двете страни: САЩ и Русия имат право да разполагат с по 1500 ядрени бойни заряда, което е с около една трета под равнищата, предвидени в предишния договор; всяка от страните има право да разполага с до 700 междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети, разположени на подводници и стратегически бомбардировачи, което е над два пъти по-малко в сравнение с предишния договор; общият брой на активни и резервни пускови системи за междуконтинентални балистични ракети, на пускови системи за такива ракети на борда на подводници и на активните и резервните стратегически бомбардировачи не може да надхвърля 800. Всяка от страните има право самостоятелно да определя състава и структурата на своите стратегически нападателни оръжия.

Предишният договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия бе подписан от САЩ и Русия през 1991 г. Той влезе в сила на 5 декември 1994 г. за срок от 15 години и се превърна в първия в историята руско-американски документ, който предвиждаше не само ограничаване на темповете на увеличение, а и реалното съкращаване на вече натрупаните арсенали от стратегическо ядрено оръжие.
   
На 5 декември 2009 г. срокът на действие на договора изтече, но президентите на САЩ и Русия направиха обща декларация, че двете страни продължават да си сътрудничат в духа на този документ и след края на неговото действие и се договориха да съгласуват текста на нов договор.