След консултации с помощниците си обаче, той решил да не променя реда в церемонията по полагане на клетва, съобщи "Ню Йорк таймс мегазийн", цитиран от БТА. 

Група екстремисти от Сомалия щели да влязат в САЩ от Канада, за да задействат взривно устройство по време на предаваната по телевизията церемония, отбелязва изданието. Новият президент приел информацията напълно сериозно и дори отменил планирана среща с помощниците си, на която трябвало да направи генерална репетиция на речта си по случай встъпването в длъжност.

Малко преди началото на церемонията в Белия дом се състояло съвещание на водещи съветници на предишния президент Джордж Буш и на новия - Барак Обама. В него участвали Кондълиза Райс, Робърт Гейтс и Хилари Клинтън. На съвещанието било решено Гейтс - министър на отбраната при Буш, запазил поста и при Обама, да не участва в церемониите, да остане на тайно място и да поеме президентския пост в случай, че с Обама стане най-лошото. Тъй като никой друг член на кабинета на Обама не бил още утвърден от Сената, Гейтс - бъдещ действащ член на правителството, който освен това се ползвал с одобрението на избрания върховен главнокомандващ, бил най-логичният кандидат за длъжността, ако Обама бъде убит.

В крайна сметка заплахата се оказала класически пример за анонимен донос, при който екстремистка групировка се опитва да се разправи със съперниците си. Това, което в течение на три денонощия изглеждало като съвсем реална заплаха, се оказало лъжлива тревога.