С банковата тайна в Европа е свършено, каза Московиси днес в ефира на телевизия "Франс 2", цитиран от БТА.

Ако някой има сметка в Швейцария, благодарение на обмена на информация ние веднага ще разберем, подчерта еврокомисарят. Той отбеляза, че банкова тайна няма от момента на подписване на конвенцията между ЕС и Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора и Монако. Много се гордея с това, каза Московиси.

През 2013 година бе утвърден мандатът на Еврокомисията за водене на преговори за обмен на банкова информация със страни извън ЕС - Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора и Монако - с цел борба срещу неплащането на данъци. Две години след това е подписано споразумение за автоматичен обмен на банкова информация с Швейцария, което влезе в сила от 2018 година.

През декември миналата година финансовите министри на ЕС одобриха черен списък, включващ 17 страни, които не сътрудничат в борбата с данъчните измами. На 23 януари Евросъюзът извади 8 държави от списъка, след като изразиха готовност да поемат задължение да изменят данъчните си правила. Останаха 9 - Бахрейн, Гуам, Маршаловите острови, Намибия, Палау, Американска Самоа, Сейнт Лусия и Тринидад и Тобаго.

Още 47 страни и територии бяха включени в т.нар. сив списък, като сред тях са Турция, Швейцария, Лихтенщайн, Сърбия и Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина. Тези страни и територии обещават да изкоренят офшорните практики в законодателството си и да осигурят финансова и данъчна прозрачност.

Московиси днес предложи санкции срещу деветте страни от черния списък и поиска прозрачност при ангажиментите, поети от страните от сивия списък, предаде Франс прес.