През последната година Австралия успя почти да се откъсне от Covid пандемията. Беше постигнала "коронанормалност", в която хората могат да посещават ресторанти и нощни клубове и да се присъединяват към групи от хора на фестивали и театри, пише BBC.

Най-силното оръжие на страната беше затварянето на границите и задължителната карантина, които сработваха в 99% от времето. Властите действаха бързо, установяваха всеки контактен, затваряха градове.

Най-големият австралийски град Сидни успя да избегне локдауните с помощта на системата за проследяване на контакти "златен стандарт".

Но през последните две седмици вариантът Делта успя да пробие защитата. За една седмица положителните случаи са се увеличили до над 100.

До петък, 25 юни, служителите признаха необходимостта от затваряне на Сидни. До следващия понеделник кризата се превърна в национална - с огнища в четири щата. Сидни, Дарвин, Пърт и Бризбейн - всички столици сега са затворени.

Повече от 20 милиона австралийци, около 80% от населението, живеят под ограничения - най-високият брой от националния локдаун в началото на пандемията.

На извънредна среща в понеделник федералните и щатските правителства се опитаха да овладеят положението, като разшириха достъпа до ваксини.

А много австралийци питат защо отново живеят под ограничения седем месеца след като светът започна масови ваксинации.

Как Делта вариантът засегна слабите места на австралийците

Според епидемиолозите този щам е най-заразният и се разпространява много бързо, затова той е използвал всички пукнатини в защитата на Австралия. 

Системата на държавата срещу коронавируса започва да среща трудности с появата на различните варианти. Длъжностните лица документират случаи, когато хора се заразяват с вируса в карантина, въпреки че са били в отделни стаи. Затова експертите изразиха опасения относно рециркулацията на въздуха и липсата на чистотата в градските хотели. 

Около 370 000 души са преминали през системата. Открити са обаче 10 нарушения, водещи до огнища. Две огнища, които тревожат Австралия в момента, идват от хора, които са обслужвали карантинирани в хотел. Единият е работник в мина в Северната територия, който е хванал вируса, докато е бил в карантина. Другата е жена от Куинсланд, чиито симптоми се появяват точно когато карантината ѝ свършва.

Другото слабо място са работниците на границата. Австралия е известна със строгото отношение към влизащите на територията ѝ - със седмични ограничения за броя на завръщащите се граждани и категорични забрани от някои горещи точки.

Когато излязат от самолета, завръщащите се се посрещат от войници, полицаи и медицински сестри - облечени в специални костюми, за да придружават пристигащите направо в карантинните хотели.

Но същата строгост не се прилага за други работници като шофьорите, превозващи пристигащи. Пациентът Нула в огнището в Сидни беше шофьор на лимузина, заразил се от пътник в автомобила.

В Нов Южен Уелс служителите съобщават за близо 100% предаване от човек на човек в сравнение с 25% за по-ранни щамове. Хората там са хванали вируса само от предаването един на друг в магазин.

"Делта е просто много заразен вариант. И дори с ваксинираната работна сила - все още може да се предава", казва проф. Нанси Бакстър от университета в Мелбърн.

Неваксинирани и изложени на вируса

Опасността от Делта осветява и провалите в австралийската ваксинационна програма. Малко под 5% от възрастното население е напълно ваксинирано, а 29% са получили първа доза. Австралия е последна сред страните от ОИСР, що се отнася до въвеждането на ваксини. Критиците твърдят, че правителството носи отговорност.

"Имате много повече частично ваксинирани хора, отколкото ваксинирани, и дори повече неваксинирани хора", казва проф. Макинтайър от Университета в Нов Южен Уелс. "В този смисъл населението е много уязвимо."

Забавянето е свързано с проблеми с доставките, самодоволство от ниските нива на COVID и опасения относно рискa от съсирeци и тромби от "АстраЗенека".

Това накара правителството по-рано тази година да ограничи употребата на препарата за хора над 60 години, въпреки че няма достатъчно доставки от другата опция - "Пфайзер".

Какво прави Австралия сега?

Експертите са единодушни, че настоящите огнища трябва да бъдат ограничени с локдауни и други ограничения. Въпреки че все още е рано, те се надяват, че двуседмичното затваряне на Сидни ще бъде достатъчно, за да се ограничи разпространението на вируса.

Но за да предотврати бъдещите огнища на Делта, министър-председателят Скот Морисън изглежда е приел това, което експертите настояват от известно време: увеличаване на темповете на ваксинации.

Той е разпоредил задължителна имунизация за хората в рисковите групи, както и е разрешил ваксинация на по-млади хора с "АстраЗенека".

Край на "Коронанормалността"

Експерти предупреждават, че Делта вероятно е променила COVID ситуацията в Австралия завинаги. С масовата ваксинация, непостижима до 2022 г., и австралийците, продължаващи да се връщат у дома от чужбина, заплахата ще продължи, подчертават учените.

Това може да означава, че мерки като носенето на маски на обществени места ще трябва да бъдат задължителни още известно време.

"Преди беше прекрасно. Ще излезете на вечеря, ще участвате в представления с хиляди хора", каза д-р Бакстър и продължи: "Но не съм сигурен дали ще можем да го направим отново, докато всички не се ваксинираме, защото има твърде голям риск. Просто мисля, че не можем да живеем така, както COVID сякаш вече не съществува".