Българското посолство във Вашингтон предупреждава за възможни размирици след изборите за президент в САЩ. От няколко дни в столицата и останалите големи градове се готвят за такива.

"Вечерта след изборите за президент на САЩ на 3 ноември, както и през следващите няколко дни, съществува вероятност от протестни действия и нарушаване на обществения ред в по-големите градове. В таи връзка препоръчваме да се избягват местата, където има събирания на големи групи от хора или предварителна информация за възможни инциденти. При попадане в такава ситуация, следва стриктно да се спазват указанията на местните власти и полицията. При необходимост от съдействие, може да се свържете с посолството на тел.: (202) 387-5770", пишат от посолството ни в САЩ.

Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да няма защитна преграда срещу евентуално нападение.

Вашингтон в деня на изборния ден

Снимка: AP/БТА

Ограда е добавена пред епископската църква „Свети Йоан“ в подготовка за евентуален протест във Вашингтон

Снимка: AP/БТА

Социологическо изследване от последните дни, проведено в САЩ, показва, че 20 процента от американците очакват нова Гражданска война след изборите.

Анализатори коментират, че ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Около Белия дом е започнало изграждане на втора висока ограда. Достъпът преди години беше свободен, сега това не е така. Там по принцип има ограда, но сега е изградена и втора

Според всички проучвания Джо Байдън води убедително в битката за президент, но като абсолютна стойност на гласовете. Американската избирателна система обаче е уникална и не са важни абсолютните гласове, а това какво ще се случи в електоралния колеж. Според анализатори Байдън може да спечели дори с милиони гласове повече от Тръмп, но това в никакъв случай все още не гарантира неговата победа в изборите.