Българският лекар Йордан Раев, който беше изправен пред медицински трибунал в Англия, е наказан само с предупреждение заради лекарска грешка и смущаващо поведение към близка на пациентка, съобщи "24 часа".

Срещу доктора бе направена проверка след сигнал от дъщерята на жена, която е лекувал през 2018 г. в болницата в Питърбъро. В досието по случая тя е представена като “мис А”. В жалбата си дъщерята твърди, че Раев я е докосвал по гърдите и горната част на таза един или няколко пъти между 26 и 28 юни 2018 г. Това се случило в складово помещение на болницата, при затворена врата и без да присъства друг член на медицинския персонал.

Жената смята, че той не е успял да комуникира с нея по подходящ начин за лечението на нейната майка, каквато била целта на срещата им, и действията му са били сексуално мотивирани. Освен това е направил грешна преценка за състоянието на пациентката. Д-р Раев предписал допълнителни кръвни тестове и изследвания на изпражнения, което при влошеното ѝ състояние не било необходимо. Успоредно с това не потърсил съвет от старши лекар, за да бъде променен планът за нейното лечение към такъв за доживотни грижи.

Трибуналът срещу българския лекар започва в началото на март тази година. Направени са няколко изслушвания, по време на които той казва, че в действията му не е имало сексуален подтекст, а е искал да покаже на дъщерята къде са засегнатите от болестта органи на нейната майка. Трибуналът допуска това му обяснение за приемливо.

“Въпреки че действията на д-р Раев не отговарят на очакваните високи стандарти, те не са значително под тях”, пише в решението.

В него докосването на дъщерята на пациентката е описано като моментен пропуск в преценката на лекаря и това е било единичен случай, който не е характерен за него. Трибуналът е приел изказаните от българина съжаления и разкаяние.  Проверяващите били убедени в неговата искреност и от факта, че е предприел стъпки да се образова за допустимите граници на общуване, дори преди да започнат изслушванията по жалбата срещу него.

Раев е заявил, че не си спомня пациентката и нейната дъщеря и е разчитал на свои записки да отговаря на поставените въпроси.

Признал, че не е разбрал, че болната се нуждае от доживотни грижи, и затова е назначил допълнителни изследвания и скенер. Според трибунала това не е било необходимо да се прави, след като става въпрос за умиращ човек.

Вкарването в склад на дъщерята, за да обсъдят състоянието на болната майка, не се смята за неправилно. Българинът разказал, че понякога в отделението в Питърбъро било толкова натоварено, че не е имал време дори да отиде до тоалетна.

Подалата срещу него сигнал жена твърди, че го е направила, тъй като не иска той да повтори действията си спрямо друг.

Въпреки призива на Генералния медицински съвет на д-р Йордан Раев да се отнемат лекарските права, трибуналът решава да го накаже само с предупреждение, което ще бъде вписано в регистъра на докторите във Великобритания. Според членовете му това наказание също ще има възпиращ ефект и ще напомня на Раев и на гилдията като цяло, че поведението му е било под очакваните стандарти и ако подобно нещо се повтори, то ще доведе до отнемане на правото му да практикува лекарската професия на Острова.

Д-р Канчан Реге, който ръководи тръста, отговарящ за болницата в Питърбъро, обяснява, че българинът е нает като заместващ лекар през 2018-а и вече не работи за тях. Британски медии съобщават, че д-р Йордан Раев е заминал за Англия през 2008 г., след като 7 години е бил лекар в България.

Председателят на Сдружението на личните лекари д-р Красимир Кулински уточни, че преди около 15 години д-р Раев имал практика в село Ивайло до Пазарджик, която изненадващо напуснал, без да я закрие. 

По информация на Кулински бившият личен лекар вече не се занимавал с медицина, а с бизнес. Според британските фирмени регистри д-р Йордан Раев е регистрирал дружество с адрес в Лондон през 2016 г., но след 2 години то е прекратило дейността си.