За първи път библейски пасаж от великденската служба на папата беше прочетен на български език. Българско семейство пък бе в групата за литургични дарове по време службата.

В излъчваната по цял свят служба, която ръководи папа Франциск, имаше пет послания към християните. Те бяха прочетени на 5 различни езика. Българският пасаж беше посланието на престола в Рим към управниците по света. Димитър Ганчев, ръководител на българската секция на Радио Ватикана, имаше честта да прочете посланието към световния политически елит и то - на български.

"Във всяка една литургия има молитва, в която църквата изразява чрез няколко миряни намеренията си. Бяхме петима души на тази литургия, преди мен имаше китайка, украинка, арабско момче", коментира пред Нова тв ръководителят на българската секция на Радио "Ватикана" Димитър Ганчев.

"Това, което прочетох, по-скоро беше политическа покана. Това може би буди недоумение, но ако погледнем пасхалното послание на папата, ¾ от него беше посветено на политиката. В началото на годината папата обяви Световния ден на мира, в който се подчертава тясната връзка между църквата и политиката. Самото послание е озаглавено "Добрата политика в служба на мира". В този контекст се полага и тази молитва за папата", обясни още Ганчев.