Десетки българи присъстваха на първия от трите протеста, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека "Шемето". Това съобщи Инициативният комитет за защита правата на човека.

Протестът се проведе в Берлин въпреки лошото време. Протестните действия на студентите имат за цел да привлекат вниманието на съответните европейски институции и международната общност, заявявайки, че българският народ няма да толерира системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

Съставена е петиция, в която се казва, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но те няма да получат зелена светлина от София, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. След протеста петицията е подадена в Представителството на ЕК в Берлин.

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на "Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония" е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

Следващите протести ще се проведат на 6-и декември в Париж и на 15-и декември в Брюксел с настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хората, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Досега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. Те потвърждават, че останалите протести ще се състоят и се очаква на тях да има още повече участници.

Инициативният комитет за защита на правата на човека "Шемето" носи името на родната махала на Яне Сандански.